is a studio for architecture, planning, and design based in Saint Louis, USA.

Lace Hill over Yerevan

Yerevan, Armenia

Competition entry

lace_hill_side_Forrest_FultonInstead of a towering Iconic image, disconnected from historic, horizontal Yerevan, Lace Hill stitches the adjacent city and landscape together to support a holistic, ultra-green lifestyle, somewhere between rural hillside living and dense cultured urbanity.  The 85,000 square meter (900,000 sf) proposal is a new model of development for Yerevan and Armenia of a high-value spatial fabric, dense with overlapping natural and urban phenomenon.

To create a new, firmly rooted architecture-urbanism-landscape, the project morphs the common urban element of Yerevan, the superblock, to the site, a truncated hill along the natural amphitheater of Yerevan. This act extends the amphitheater and completes the hill, creating more capacity or “seats” for the viewing of Yerevan and Mt. Ararat, the eternal icon of Armenia. Native plants irrigated with recycled gray water cover the hill. Intricate perforations recalling traditional Armenian lace needlework provide terraced exterior space, natural ventilation, and amazing views for the promenade, hotel rooms, residences, and office space.

lace_hill_axon_Forrest_FultonUnlike a singular object tower that one simply views from the city below, the lacy, living hill seduces visitors inside to a promenade and a succession of tower-voids.  Tower-voids act as dramatic cooling towers in Yerevan’s semi-arid climate. As one moves toward the cooler center, the hill opens to the sky. With the feel of a cathedral or basilica in size and light, pools and tree-topped hills fill these flowing-nodal public spaces. These are spatial monuments to Armenia, carved from the hill like the ancient Armenian Monastery of Gerhard.

lace_hill_voids_Forrest_Fulton

Lace Hill not only conserves its own resources within, but also gives back to Yerevan, passively cooling portions of Yerevan during the summer. As north breezes pass over the tower-voids’ ponds, the project acts as a giant evaporative cooling mechanism for the semi-arid city below. Window walls set deep within the terraces shade summer sun. Planted surfaces absorb solar heat, filter air and water-borne toxins, and supports insect and animal life. Geothermal wells and radiant floors efficiently heat and cool spaces. Recycled gray water irrigates agriculture and hill plantings. The lace perforated surface ventilates the hill. The major structure is found in the perforated concrete exterior surfaces, allowing for columnless and beamless flexible spaces. Undulation of the surfaces form structurally efficient vaults and arches while creating a variety of views and maximizing area.

Sun exposure and views guide location of living and working activities. All living spaces are along the long, meandering south face of the hill, maximizing direct sun, terraces, and incredible views. Offices, which need indirect light and where spectacular views are less valuable, are along the north face of the hill. A narrow office floor plate stepping down toward the south provides adequate, diffuse daylight. Retail, restaurants, exhibition halls, a cinema, and a health center line the promenade at the first level.

Pedestrians and cyclists access the hill via a diverse farm-park at the south, east, and west edges of the site. A potential greenway along the amphitheater to the west links the hill to tourist sites and additional pedestrian and bicycle traffic. Vehicular traffic is completely separated. 100% of parking is underground. The adjacent road winds into a tunnel at the western base of the hill, leading to an expansive parking space and entrance to the building above.

lace_hill_side2_Forrest_FultonThe project forgoes making an accumulation of object buildings perched over the city, and instead makes one building, creating public spaces within and on it, seamlessly blending with its context. It offers an alternative to typical development.

Instead of shimmering glass, a growing productive surface.

Instead of a sealed building, open sun-drenched terraces.

Instead of a building that imports a fleeting image, a building that invests in performance, connectivity, and function.

lace_hill_aerial_Forrest_Fulton

Program: mixed-use complex with hotel, residential, office, retail, exhibition, cinema, health center, underground parking, public green space, plazas, and terraced gardens

Area: 85,000 sm  (915,000 sf)

Client: Avangard Motors, LLC

Location: Yerevan, Armenia

Status: 2010 Competition Entry for International Business Center with an Intercontinental Hotel in Yerevan

Design Architect: Forrest Fulton

Project Team: Jared Fulton, Andrew C. Bryant, Derrick Owens

 

 

32 Responses to “Lace Hill over Yerevan”

  1. eMay says:

    Cool project, sweet renderings…

  2. [...] of designing a large glass-faceted building for a new mixed-use development in Yerevan, Armenia, Forrest Fulton Architects came up with a giant living man-made mountain! The entire facade of the hill-shaped building is [...]

  3. Guil from Brazil says:

    Fantastic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. Art Vandelay says:

    Nice option to glass and steel, especially if footprint is available.
    the great-great-great grandson of Bilbo would approve!….

    would make nice “prosthetic” for mountain-top mining victims here in the states.

  5. [...] For Forrest Fulton Architecture’s competition proposal, the Alabama-based firm designed a 900,000 sqf biomorphic spatial surface that connects the adjacent city and the landscape.  The architecture focuses on creating an urbanistic landscape that morphs the common urban element of Yerevan, the superblock, to the site, a truncated hill along the natural amphitheater of the Yerevan.  This new model of development supports a “holistic, ultra-green lifestyle” with overlapping natural and urban phenomenon. [...]

  6. [...] Lace Hill not only conserves its own resources within, but also gives back to Yerevan, passively cooling portions of Yerevan during the summer. As north breezes pass over the tower-voids’ ponds, the project acts as a giant evaporative cooling mechanism for the semi-arid city below. Window walls set deep within the terraces shade summer sun. Planted surfaces absorb solar heat, filter air and water-borne toxins, and supports insect and animal life. Geothermal wells and radiant floors efficiently heat and cool spaces. Recycled gray water irrigates agriculture and hill plantings. The lace perforated surface ventilates the hill. The major structure is found in the perforated concrete exterior surfaces, allowing for columnless and beamless flexible spaces. Undulation of the surfaces form structurally efficient vaults and arches while creating a variety of views and maximizing area.” Read More>>> [...]

  7. [...] of designing a large glass-faceted building for a new mixed-use development in Yerevan, Armenia, Forrest Fulton Architects came up with a giant living man-made mountain! The entire facade of the hill-shaped building is [...]

  8. The more I look at this project the more I love it!.

    The diagrams are fantastically clear, and the resulting architecture is wonderful.

    I really appreciate how unique the design is; was it a conscious decision to explore an interesting alternative in this competition project?

    Party on.

    • admin says:

      Hi Jesse, thanks for the comment. The design does intentionally propose an alternative to the tower requested in the competition brief. The design draws deeply from its context rather than import an alien typology.

      • Emin Khachadoorian says:

        Amazing design, I would be one of the first to buy an appartment there… what are the chances for this project to be realized, admin? :)

        • admin says:

          Hi Emin,

          Thanks. Unfortunately, the project was not a chosen as a finalist in the competition, so chances are slim to none that it would be built. Perhaps something similar could be realized in a different situation.

  9. [...] For Forrest Fulton Architecture’s competition proposal, the Alabama-based organisation written the 900,000 sqf biomorphic spatial aspect that connects the diagonally opposite city as well as the landscape.  The design focuses upon formulating an urbanistic landscape that morphs the usual civic component of Yerevan, the superblock, to the site, the truncated mountain along the healthy concert hall of the Yerevan.  This brand brand new indication of growth supports the “holistic, ultra-green lifestyle” with overlapping healthy as well as civic phenomenon. [...]

  10. [...] More kick ass renderings. [...]

  11. [...] Arhitecti Forrest Fulton si via  Redactor: Dani / May-13-2010Arhitectura Concepte [...]

  12. [...] Forrest Fulton Architecture’s competition proposal, the Alabama-based firm designed a 900,000 sqf biomorphic spatial surface [...]

  13. Jose says:

    Bueno pienso que es una buena intención , pero también me pregunto si es necesario intervenir un área verde ya consolidada , no seria mejor renovar las zonas que ya esta en deterioradas . Veo que la intervención no es sustentable queriendo dar la apariencia de que lo es.

    J

    • admin says:

      Hola José, estoy de acuerdo con usted. Esta es la intención. El proyecto se encuentra en un sitio previamente industrial en las afueras del centro urbano de Ereván. La propuesta restaura parcialmente el sitio a su estado pre-industrial. La propuesta crea superficie verde plantada, en lugar de destruirla. -FF

  14. [...] To find out more about this interesting design, check out this site. [...]

  15. [...] the Alabama based Forrest Fulton Architecture has offered to build an amazing Lace Hill in a competition announced by Avangard Motors, LLC to serve as a mixed-use complex with hotel, [...]

  16. Narbey Derbekyan says:

    How would a structure such as this hold to up earthquakes? It’s a huge structure and the Caucasus region is prone to earthquakes.

    • admin says:

      You are right, the large footprint and mass presents challenges, but a large building can be structurally designed to withstand earthquakes. The Kansai Airport is more than twice as long as this and it has already withstood a 7.2 magnitude earthquake. Separation joints would be specified. Base isolators would isolate the building structure from the moving ground. In contrast to a tower, a low center of gravity or mass should minimize any harmful vibrations in the structure.

  17. [...] call this architecture or landscape architecture or neither or both? It is a competition entry for 2010 Competition Entry for International Business Center with an Intercontinental Hotel in Yerevan. The designer explains: ‘Instead of a towering Iconic image, disconnected from historic, [...]

  18. naarrek says:

    please let this come true!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  19. Pula says:

    This is soooo beautiful!

  20. TANIRA says:

    YES!!!!! WE CAN!!!!! Live differently!!!

  21. Arsen says:

    cool!!!!!!!!!!!

  22. [...] bastante atrevida, pero a su favor están las que más arriba ya hemos señalado.Es un proyecto de Forrest Fulton Architecture, una firma con sede en Alabama.  Visto en the design blog. Otras opciones para compartir: // // [...]

  23. reinacortellezzi says:

    Excelente. Creatividad de equipo, multidisciplinariedad y futurismo centrado en la singularidad del territorio. Me encantaría se concretara algo similar en otro sitio y que algún inversor para Armenia rescatara esta propuesta.
    Admirable. Va mi más profundo reconocimiento a vuestra labor.

  24. Hello, excellent design and very original. I want to know if this project is running or just the folder. Another serious question when would the opening of this project and the building system will use.

Leave a Reply